Miutan par hete
elkeszitettem eletem elso banankenyeret (azota minden heten elkeszitem),
elgondolkodtam, hogy ha erre kepes vagyok, akkor valoszinu egy jo kis kenyer
elkeszitese sem foghat ki rajtam. Nekem ez mar egy kovetkezo szint volt, de
elboldogultam vele. Youtube-n keresgeltem recepteket, mire vegul ratalaltam
erre a kenyer receptre. Az eredeti recept itt talalhato meg, amit en egy kicsit
felturboztam, valamint csak egy fel adagot keszitettem el.
Hozzavalok (6-7
szelet):
- Egy kozepes edesburgonya
- 1 ¼ bogre teljeskiorlesu liszt
- 3,5 g gyors szaraz eleszto
- 20-40ml meleg viz
- Egy kaveskanal cukor
- Egy evokanal kokuszzsir megolvasztva
- Soreleszto pehely
- Vegan parmesan sajt
- Szezammag
- Egy kozepes edesburgonya
- 1 ¼ bogre teljeskiorlesu liszt
- 3,5 g gyors szaraz eleszto
- 20-40ml meleg viz
- Egy kaveskanal cukor
- Egy evokanal kokuszzsir megolvasztva
- Soreleszto pehely
- Vegan parmesan sajt
- Szezammag
Az edesburgonyat
feltettem foni, de ugy, hogy a viz csak kb a ¾-ig lepje el.
Kb 20-25 perc kellett
nekem, mire megfott, de villaval tesztelgesd, hatha a tied hamarabb, vagy
kesobb puhul meg.
Amig par percet
vartam a krumpli lehulesevel, addig egy talban osszekvertem a lisztet,
elesztot, sorelesztopelyhet, sot, cukrot.
Az edesburgonyat
pepesse nyomkodtam, majd hozzaadtam a szaraz alapanyagokhoz.
Kezdodhet a gyuras. Attol fuggoen, hogy az edesburgonya mennyi lisztet sziv fel, adj hozza majd meg egy keves meleg vizet.
Nekem kb 20 ml eleg volt. Majd hozzaontottem a
felolvasztott kokuszzsirt is.
Ezutan tedd at a
masszat egy lisztes feluletre es kb 10 percen at kene gyurni.
Hat en gyurtam kb
5 percig.
Majd egy edeny szélét
befujtam kokuszolajjal, beleraktam a masszat, folpakkal lefedve masfel oran at
kelesztettem.
Miutan a teszta a duplajara dagadt reszeltem hozza vegan
parmezant (Violife), kb 3-4x annyit, mint amennyi a kepen lathato.
Imadom a
vegan parmezant, bioboltokban otthon is beszerezheto, ugy emlekszem olyan 2,500
Ft korul van, de hosszu idore eleg lesz egy ekkora darab, szoval erdemes
kiprobalni, ha meg nem tettetek meg.
Miutan a parmezant
jol osszegyurtam a tesztaval, harom egyforma nagysagu golyora valasztottam szet.
Ezeket kis kigyokka
gyurtam.
Majd osszefontam
oket. Hat nem edes(burgonya)? J
Szerettem volna
szezammagot is tenni a masszaba, de mar keson jutott eszembe, igy csak a
tetejere szortam egy keveset.
Amugy a szezammagrol
erdemes tudni, hogy csokkenti a koleszterintszintet, erositi a csontokat,
jotekonyan hat a fogakra es a csontra, valamint ajanlott kronikus faradtsag,
almatlansag es szivbetegsegek eseten is. Tartalmaz B, D, E vitamint valamint
foszfort, kalciumot es magneziumot. Remek cinkforras is, ami segit a stressz
lekuzdeseben. Napi ajanlott mennyiseg kb 1 evokanalnyi.
Nem maradt mas hatra,
mint megsutni a kenyeret. Elomelegitett sutoben, 170-180 fokon kb 20-30 perc
alatt keszre sult. Ha dupla adagot keszitesz, akkor viszont a sutesi ido
hosszabb lesz.
Kb 15-20 perc
eltelteltevel szortam a tetejere meg egy keves parmesan sajtot plusz fujtam ra kokuszolajat, es visszaraktam a sutobe egy kovetkezo 5-10 percre 160-170
fokon sutni.
Amikor elkeszult
nehez volt 5-10 percet varnom, hogy vegre kezdhessem szeletelni.
Annyira jo
illata volt es olyan gyonyoru.
Nagyon szep volt a
belseje is, kis foltokban talalhato benne edesburgonya, ami szerintem
kifejezetten jol mutat.
Paradicsommal
valamint vegan vajjal es sajttal (Violife) fogyasztottam.
Annyira laktato volt.
Ettol a negy szelettol teljesen elteltem.
Megerte a
faradtsagot, es boldog vagyok, hogy most mar ilyet is tudok kesziteni.
Kovetkezo kihivas:
Vegan muffin. Coming soon… J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése