A nev csak “fantazia” nev J Azert adtam ezt a nevet neki,
mert ehhez hasonlo lencsesalit szoktam venni a Portobello road-on, amit mindig
akkor ettem, amikor suliban voltam. Majd egyszer csak rajottem, hogy valoszinu
ezt en is el tudom kesziteni. Nagyon nagy kedvencem lett mostansag, szinte
mindennap eszem. Es nem kell mindennap elkesziteni, eleg ha egy nagy adagot
elkeszitesz, es 3-4 napig siman el lehet tartani a hutoben, az izek talan csak
meg jobban osszeernek.
Hozzavalok:
Lencse
Zellerszár
Repa
Lila hagyma
Oliva olaj
Balzsam ecet
Mustar
Fuszerek: so, bors, pirospaprika, fokhagyma por
A lencset nem muszaj beaztatni egesz ejszakara, hiszen ebben
a receptben ugy a jo, ha kicsit roppanosak. Eleg ha 30-40 percre beaztatod
mielott nekiallsz elkesziteni. A beaztatas utan meg jol atoblitettem a lencset,
majd feltettem foni, fedo alatt, kis langon.
Ez ido alatt felapritottam a
zoldsegeket: repa, lila hagyma es zellerszár.
Nezzuk is meg mi mindenre jo a
zellerszár. Megtalalhato benne natrium, kalcium, foszfor, kalium, vas, magnezium,
A, B, C vitaminok es nyomelemek. A zeller megtisztitja a majat, valamint
javitja az emesztest es serkenti a vesemukodest. Par zellerszár naponta, es
csokkeni fog a rossz koleszterol a szervezetedben, ami hozzasegit a sziv
egeszsegenek megtartasban. Csokkenti a magas vernyomast, ami elengedhetetlen
ahhoz, hogy a sziv eros es egeszseges legyen. Mint a legtobb zoldseg, a zeller
is meggatolja a rakos sejtek kialakulasat. A hasnyalmirigy rak es mellrak
megelozeseben kiemelkedoen hatekony.
Kb 20 perc alatt fel is kockaztam a zoldsegeket. Rogton
hozza is adtam a lencsehez, egy tovabbi 3-4 percig foztem meg kis langon. Ennyi
ido eleg, mert igy meg akkor roppanosak maradnak a zoldsegek.
Ezutan jon az izesites.
So, bors, pirospaprika, fokhagyma por. Biztos jobb, ha friss fokhagymat
hasznalsz, en csak lustasagi okbol hasznalom a port J
Ontottem hozza kb 3-4
evokanal oliva olajat, es kb 2-3 evokanal balzsam ecetet, majd elkevertem kb 2
evokanal mustart a lencsesaliban. Bar oszinten szolva en sosem mérem, csak
hasznalok mindenbol, amennyit jonak latok. Csak szivbol! J
Es ennyi, keszen is van. Kimertem kis dobozkakba, kint
hagytam, mig le nem hult egy picit, majd mehet a hutobe, mert ez hidegen az
igazi.
Nagyon fincsi!!! Viheted magaddal munkaba, piknikre, vagy csak otthon
ebed melle koretnek is jo.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése